Преди ден в руските социални мрежи започна да циркулира снимка на

...
Преди ден в руските социални мрежи започна да циркулира снимка на
Коментари Харесай

Заповед за мобилизация от Шойгу разбуни Русия, обявиха я за фалшификат

Преди ден в съветските социални мрежи стартира да циркулира фотография на „ заповед за готовност “, за която се твърди, че към този момент е подписана от министъра на защитата Сергей Шойгу, съобщи 72.ru. 

Държавната дума вече назова документа подправен, самото военно министерство към момента не го е коментирало, само че по-рано ръководителят на министерството на защитата съобщи, че няма потребност от готовност. 

Нека да разберем какво тъкмо се смята за „ нужда “ и по какъв начин се афишира мобилизацията, написа съветското издание.

Как се афишира готовност?

Според руското законодателство президентът би трябвало да разгласи готовност, както обща, по този начин и частична. 

В актуалната история на Русия готовност е оповестена единствено един път: през септември 2022 година Владимир Путин издаде съответен указ и в същия ден насочи апел към жителите, в който разгласи, че афишира частична готовност.

Започна още същия ден.

В документа, подписан от президента, не се споделя какъв брой души се възнамерява да бъдат мобилизирани - броят и периодите трябваше да бъдат избрани от съветското министерство на защитата.

В същия ден министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви , че имат намерение да активизират 300 хиляди души. 

На 28 октомври 2022 година ръководителят на Министерството на защитата рапортува на президента, че частичната готовност е приключила ; по-късно Владимир Путин сподели, че краят е достигнат , а Кремъл счита, че допълнителен декрет за довеждане докрай на частичната мобилизация не е задължителен .

През януари 2023 година депутатът от Областното заседание на Псков Артур Гайдук разгласява в канала си в Telegram отговор на искане до президента да издаде декрет за привършване на частичната готовност. 

Отговорът на президентската администрация демонстрира, че указът за частична готовност продължава . Прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза , че указът допуска освен самата мобилизационна покана, само че и други ограничения, заради което продължава да е в действие.

„ В момента, доколкото разбирам, мобилизацията може да стартира, в случай че бъде публикуван президентски декрет в сходство със закона “, споделя юрист Андрей Конишев. — Тоест, належащо е президентът още веднъж да разгласи частична или цялостна готовност. Към момента няма такова разпореждане.

Кога се афишира готовност?

Според действащите закони президентът може да разгласи обща или частична готовност при положение на експанзия против Руската федерация или непосредствена опасност от експанзия или експлоадиране на въоръжени спорове, ориентирани против Руската федерация.

През септември 2022 година Владимир Путин се обърна към руснаците , в което разгласи началото на частична готовност и съобщи, че това решение е „ изцяло съответно на заканите, пред които сме изправени “.

„ За да защитим нашата татковина, нейния суверенитет и териториална целокупност, с цел да подсигуряваме сигурността на нашия народ и хората в освободените територии, смятам за належащо да поддържа предлагането на Министерството на защитата и Генералния щаб за осъществяване на частична готовност в Русия. Федерация “, сподели тогава Владимир Путин.

Тоест концепцията беше на Министерството на защитата, само че окончателното решение беше на президента.

Какво споделят управляващите?

Председателят на комисията по защита на Държавната дума Андрей Картаполов освен назова „ заповедта на Шойгу “, която обиколи обществените мрежи, подправена, само че също по този начин сподели, че няма проекти за готовност.

- Това са цялостни нелепости! Не се планува готовност. Това са трикове на нашите съперници, които подмятат подправен, фиктивен документ посредством интернет “, сподели Картаполов в диалог с RTVI.

Владимир Путин, обобщавайки резултатите от 2023 година, сподели, че след частичната готовност през есента на 2022 година е почнала огромна акция за привличане на хора на доброволни начала. 

Той съобщи, че за година са били набрани 486 хиляди души , тъй че не е имало потребност от готовност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР